Zorg voor het landschap

Landschapsbeheer Groningen maakt zich sterk voor behoud en ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap. We zetten ons in voor haar schoonheid, de grote variëteit aan planten en dieren en de rijke cultuurhistorie.

Opnieuw eerste en tweede prijs voor damesteams maaien met de zeis

Zeiskampioenschpa 2024 (2)
Gepubliceerd op: 10-09-2024

Maaien met de zeis is een ambacht

Monique Gengler deed mee aan het kampioenschap en had een leuke dag. Want naast dat er gestreden wordt is er ook gezelligheid en wordt er kennis uitgewisseld. Maaien met de zeis heb je niet zomaar onder de knie. Het gaat om houding, techniek en het scherpen van de zeis. “De jury let vooral op het aspect van veiligheid aldus Monique. “Maar dat moet ook wel, want een zeis is echt een scherp gereedschap!”

Waarom is zeisen is goed voor de biodiversiteit

  • Door te maaien met de zeis heb je meer oog voor de omgeving. Hierdoor kun je kiezen of je ergens omheen maait.
  • Maaien met een zeis beter voor de bodem, want er komt meer zuurstof bij.
  • Dieren hebben een kans om weg te komen en schrikken niet op van lawaai.
  • Je gebruikt geen fossiele brandstof.

Allemaal natuurvoordelen waar wij als groene organisatie graag aan bijdragen.

Carleen de Graaf, Kristien Zaal en Monique Gengler werden eerste op de kampioenschappen. 

Zeisen is populair

De populariteit van maaien met de zeis groeit ieder jaar. Dat merkt onze zeisbrigade ook.  Elk jaar organiseren wij vanuit Landschapsbeheer een zeiscursus. Deze zit ieder jaar vol zonder reclame te maken. Deelnemers blijven daarna naar de maaidagen komen om het maaien goed onder de knie te krijgen.

Hoe maait de zeisbrigade?

Benieuwd hoe maaien met de zeis eruitziet? De zeisbrigade werkte mee aan een kunstproject van Trudy Oosterhuis naast de wierde van Ezinge. Hier werd een filmpje van gemaakt die je hier kunt bekijken.  

Maaiagenda

De zeisbrigade maait in opdracht van natuurorganisaties en terreineigenaren op vele bijzondere locaties door heel Groningen. Aan het begin van het jaar wordt een planning gemaakt en de vrijwilligers geven zich per maaidag op. Ze geven ook regelmatig demonstraties, workshops en cursussen. Benieuwd waar je de zeisbrigade in actie kunt zien? Hier vind je de agenda.